Homeopathie

Algemeen:

Basisprincipe: "het gelijke met het gelijkende genezen".  dwz. een stof die in gewone dosis bij een gezonde persoon een bepaald symptoom uitlokt, zal dat zelfde symptoom bij een zieke persoon genezen als in homeopatisch gedynamiseerde verdunning toegediend. Hoe verdunder de dosis, hoe straffer het produkt werkt.

De stoffen die homeopatisch worden verdund, kunnen van verschillende oorsprongen zijn: plantaardig, dierlijk, mineraal en nosoden.

 

Er zijn 4 verschillende methoden om homeopatisch te verdunnen

Meerglasmethode: * CH verdunning= 1/100 (Hahnemann)

        D verdunning (1/10)

         LM verdunning (1/50.000)

nglasmethode: K verdunning (Korsakoff)

 

De homeopathische geneesmiddelen komen voornamelijk voor onder de vorm van granulen, globulen en druppels. Ook andere vormen zijn mogelijk: tabletten, siropen, oogdruppels, zetpillen, crmes, zalven, ampullen, sprays, tandpasta's, chronische maandkuren in de vorm van gelulen(die moeten elke dag per nummer worden genomen door te openen onder de tong) .

Granulen en globulen zijn suikerbolletjes die doordrenkt zijn met de welbepaalde verdunning van het geneesmiddel. Wij beschikken over een zeer grote voorraad granulen en globulen van de firma Unda en Dolisos.

Hoe en wanneer wordt homeopathie ingenomen?
Omdat tegenwoordig de korrels volledig zijn doordrenkt met het homeopatisch geneesmiddel mag je de de korrels WEL met de vingers aanraken (vroeger mocht dit niet omdat toen het produkt alleen aan de buitenkant van de korrel hing)..
Onder de tong laten smelten.

Granulen: 1 tube bevat meerdere bolletjes, de gebruikelijke dosering bestaat uit een inname van 3 5  korrels per keer en dat meerdere keren per dag. Indien acuut, zelfs om de 15 min.in te nemen.

Globulen: (deze zijn kleiner dan granulen)
De inhoud van de tube wordt in n keer volledig ingenomen (bij kinderen soms halve tube) , meestal dus bij acute situaties, of men neemt 10 korrels van de overeenkomstige granulen..

Voor de kinderen en zuigelingen worden de korrels en de tabletten opgelost in een beetje water en vervolgens toegediend met een plastiek lepeltje of in de zuigfles.

Druppels worden onder de tong ingenomen of in een klein beetje plat water, vervolgens houdt men de druppels een halve minuut in de mond alvorens ze in te slikken. Voor de druppels die lange tijd niet gebruikt werden, is het aangeraden de fles voor het gebruik flink te schudden.

 

Wanneer innemen?

Tenzij anders voorgeschreven, dienen de geneesmiddelen nuchter ingenomen te worden: dwz. tot 15 min vr de maaltijd of minstens 30 min. na de maaltijd.

Men heeft bij voorkeur geen enkele bijzondere smaak in de mond wanneer men het middel inneemt. De mondmucosa moet dus zuiver zijn om betere opname van het homeopatisch produkt te garanderen. Munt, koffie, tabak, sterke dranken en elke andere sterk gearomatiseerde substantie dienen daarom minstens half uur vr en n de  inname vermeden te worden.

Alleen bij volgende homeopatische verdunningen mag je tijdens de inname dagen nooit volgende produkt gebruiken (Voor munt gelden alleen de beperkingen  van half uur vr en n inname)

a)      NOOIT samen met koffie(coffeine) : asterias rubens, argentum nitricum, cantharis, causticum, cistus canadensis, cocculus, ignatia, millefolium, stramonium..

b)      NOOIT samen met tabak: Ignatia

 

Homeopathie kan je perfect combineren met je gewone geneesmiddelen, dus bv. ook met antibiotica. Alleen met cortisone langs de mond ingeslikt (dus wel met inhalatie naar de longen)  is geen combinatie mogelijk.

 

 

Voordelen van homeopathie:

* stimuleert de zelfgenezing door het eigen lichaam

* werkt nooit onderdrukkend

* weinig of geen bijwerkingen

 

Terugbetaling ziekenfonds
De meeste ziekenfondsen betalen sedert enkele jaren een deel van uw homeopathische kosten terug. Alle homeopathische geneesmiddelen voorgeschreven door een arts en afgeleverd door een apotheker komen in aanmerking. Telkens je homeopathische geneesmiddelen koopt in de apotheek op voorschrift, vraag je aan de apotheker een "attest voor homeopathie"(BVAC attest). De producten die in aanmerking komen voor terugbetaling zijn gemarkeerd met een asterisk (*) in de rechterkolom.

Zie: http://www.cm.be/skoebidoe/site/binaries/Lijst_homeopathische_geneesmiddelen_tcm253-4650[1]_tcm333-4650.pdf

Meer algemene info:   en


Interessante links:

Denk aan homeopathie 

Vrienden van de homeopahie en  

2 link

Homeopathie Start